A szappankészítés nélkülözhetetlen eszköze: PB gáz

A gyerekeim születése után egyre inkább úgy éreztem, hogy nincs értelme nagyon a mindennapjaimnak. Beleragadtam a gyermeknevelés – ellátás mókuskerekébe és közben teljesen megfeledkeztem arról, hogy magammal is foglalkozzak. Éreztem, hogy szükségem van valamilyen kikapcsolódásra, hogy visszataláljak önmagamhoz, ne csak a kötelezően elvégzendő feladatok töltsék ki a mindennapjaim.

Ekkor volt, hogy találkoztam egy délután az egyik régi barátnőmmel, és erről a témáról beszélgettünk. Elmesélte, hogy ő is ugyanebben a cipőben járt korábban, mint én, de megtalálta azt az új hobbit magának, ami segít neki kikapcsolódni, ez pedig a horgolás volt. Sajnos nincs ehhez nekem kézügyességem, úgyhogy mondtam, hogy ez nem opció. Erre azt válaszolta, hogy úgyis mindig fontos volt nekem a bőrápolás az érzékeny bőröm miatt, próbáljam ki a szappanfőzést. Mi tagadás, nagyon tetszett az ötlet.

Utána is olvastam a szappanfőzés minden fortélyának, és úgy döntöttem, belevágok. Azonban itt meg is torpantam, mert rájöttem, hogy nem tudom használni a tűzhelyemet, mert a palackos PB gáz bizony kifogyott. Gyakorlati okokból nem vezetékes gázt használunk, ugyanis a gyerekek szerették a tűzhely gombjait tekergetni, ezzel persze a szívbajt hozva rám. Ezért váltottunk a férjemmel inkább a palackos gázra, amit könnyedén elzárunk, és nem kell aggódnunk a titokban történő gombnyomkodás miatt.

Egyszer sajnos mégis megtörtént az, amitől tartottunk. A gyerekeink észrevétlenül kilopóztak a konyhába, és elkezdtek babrálni a tűzhellyel. Éreztem, hogy valami nem stimmel, mert megcsapta az orromat a PB gáz szaga. A PB gáz egy eredetileg színtelen és szagtalan anyag, amit akkor szagosítanak, amikor forgalomba helyezik. Ennek az a célja, hogy megelőzzék az olyan baleseteket, ami velünk is könnyedén történhetett volna, ha nem érezzük meg azt az összetéveszthetetlen gázszagot.

A szappanfőzés megkezdéséhez nem volt más hátra, mint kicseréltetni a kiürült gázpalackot. Azt a szolgáltatást vettem igénybe, amit nemrég találtam az interneten. Ez pedig a házhoz szállítás volt, ami nekem családanyaként nagyon megkönnyítette a dolgom. A vállalatnak csak telefonálni kell, megbeszélni egy megfelelő időpontot, és akkorra ki is viszik a gázpalackot. Erre akkor találtam rá, amikor egyszer szintén elfogyott a PB gázunk, és a gyerekek betegsége miatt nem volt lehetőségem elmenni otthonról. Már pedig gáz nélkül nem tudtam főtt ételt készíteni, pedig a családomat direkt a főtt házi koszthoz szoktattam a félkész ételek helyett. Ráadásul, amikor valaki beteg, mindig a nagymamám húslevesét készítem el, ami szinte gyógyító erővel bír. De PB gáz nélkül ez sem megoldható.

Amióta ezt a szolgáltatást veszem igénybe, nem kell amiatt aggódnom, hogy a főzés vagy esetleg a szappanfőzés folyamata meghiúsul a gázpalack kiürülése miatt.