Hogyan lett egy gyerekkori félelmemből a legkedvesebb balatoni hagyományom?

Minden nyáron kötelező program a férjemmel, hogy 1 hétre lemegyünk a Balatonra és pihenünk. Van is egy kisebb apartmanunk Siófok közelében, így bármikor, amikor csak kedvünk szottyan, csak kocsiba ülünk és 1-2 óra alatt ott vagyunk a saját kis nyaralónkban.  Mivel nem vagyok az a fajta, aki képes 1 héten keresztül csak feküdni, és végtelen mennyiségben enni a balatoni hekket és a sajtos-tejfölös lángost, ezért a hét napból három vagy négy napot mindig kirándulással töltünk. Imádok elmenni a tihanyi levenduláshoz, és végigjárni a különböző kézműves vásárokat. Ilyenkor mindig betárazok néhány házi készítésű szappanból, mert rájöttem, hogy nagyon jótékony hatással vannak a bőrre. Azóta mióta ezeket használom, télen sem repedezik ki a kezem olyanra, hogy szinte vállalhatatlan legyen már a végén. A férjem egy igazi hős, tudom, hogy a vásárok nem épp a kedvencei, de mindig türelmesen végigjárja velem. Nos, hát igen, aranyszíve van!

Miközben a siófoki strandon sétáltunk azon tanakodtunk, hogy mit csináljunk még a fennmaradó pár napunkban. Láttam, hogy sóvárogva nézegeti a kikötőben a vitorlásokat. Nem igazán járunk hajós kirándulásokra, mert még egyszer kiskoromban egy ilyen alatt belepottyantam a vízbe, és azóta eléggé félek, de gondoltam itt az ideje túllépni ezen a gyerekkori traumán, így javasoltam, hogy béreljünk egyet. Mivel már esteledett ezért úgy döntöttünk, elmegyünk vacsorázni, és közben kicsit utána nézünk a neten, hogy milyen lehetőségek vannak itt Siófok környékén.

Nem is kellett sokáig kutakodni, szinte azonnal rábukkantunk a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/ oldalra, ahol nagyon sokféle lehetőség közül tudtunk válogatni. Az egész szezonban összesen 7 vitorlás áll a bérlők rendelkezésére. Mindegyik hajó felszereltsége a kényelemre épít, tehát hál’ isten nem fogod magad úgy érezni, mint ha egy hajótörött lennél és kalózkodnod kellene a javakért. A nagyobb hajókon még tűzhely, hűtő, nagyon pöpec hangtechnika (ez nekünk kifejezetten csábító, mert imádunk zenét hallgatni), vagy akár LCD TV is van. A hajók befogadóképessége minimum 6 fő és maximum 10, az alvóhelyek pedig 4 és 7 fő között mozognak.

Mivel az elérhető hajók nagyon kedvező áron voltak, de sokkal nagyobb volt rajta a férőhely, mint ami nekünk szükséges lett volna, nagyon fájt volna a szívünk, ha ezért nem tudunk elmenni. Eszünkbe jutott, hogy Kriszti és Tibi, egy nagyon kis spontán párocska a baráti társaságunkból szoktak néha vitorlázni. Gyorsan fel is hívtuk őket, hogy mi a helyzet velük, nem lenne-e kedvük csatlakozni? Nagyon megörültek az invitálásnak és másnap reggel pedig már meg is érkeztek a Balatonra.

Végül a négy fekvőhelyes Pegasus 800-at béreltük három napra. A vitorlás a siófoki Stefánia kikötőben volt, de Fonyódon, Balatonfüreden és Alsóörsön is vannak megállói a cégnek, de mivel minden vitorlásuk valamelyik Bahart kikötőben rendelkezik állandó hellyel így a Balatonon közel 20 kikötőben lehet tartózkodni a túra során.

Pegasus egy nagyon kis autentikus piros csíkos vitorlás volt és minden megtalálható volt benne, ami szükséges. Gázfőző lap, hűtőbox, bluetooth hangszóró, beépített motor és fürdőlétra is. Mivel pihenni szerettünk volna így Krisztivel hamar lemondtunk arról, hogy a négy napban majd a gázfőző lapon készítjük az ételeket és szerencsére volt arra is lehetőség, hogy a kikötő étterméből kaját készítsenek be nekünk a túra idejére.

Kiderült, hogy Tibinek van vitorlás jogosítványa, de a biztonság kedvéért, az út első pár órájára kértünk magunk mellé egy hajóvezetőt, amíg Tibi meg nem szokja az új járgányt.

Az út csodálatos volt és szerencsére már egyáltalán nem kerített magával a pánik, amikor a vízen ringatóztunk. Mivel szerettük volna igazán emlékezetessé tenni az utazást, ezért megfogadtuk a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/oldal által ajánlott túrázási útvonalat. Többek között megjártuk így Tihanyt, Csopakot és Balatonfüredet is, de mivel belefért az időnkbe, ezért a nyugati medencébe is ellátogattunk. Így jutottunk el Balatonföldvárra, ami a Balaton legnagyobb vitorlás kikötője és egyben a leggyönyörűbb is.

A férjem borzasztóan élvezte az utat, többször is megemlítette, hogy ő is szeretne egy vitorlás jogsit. Szerintem a vitorlázás mostantól akár hagyománnyá is válhat a balatoni kiruccanásaink során, de mindaddig, amíg Gábor leteszi a jogsit és ő lesz a kapitány, elterveztem, hogy egyszer még visszahozom őt ide. Mivel augusztusban lesz a 10 éves házassági évfordulónk a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/ oldalon kicsit körülnéztem és nagyon jó lehetőségeket találtam, hogy az este igazán romantikus legyen.