Meglepett a szappanokat áruló néni

Egyre többen fedezik fel a kézműves szappanokat. Megértem, én is évek óta használom őket. A boltban kapható, állítólag bőrbarát szappanoktól olyan hamar kiszáradt a kezem mindig, naponta be kellett kennem kézkrémmel, hogy ne repedezzen ki. Felfedeztem a környéken egy kis nyugdíjas nénit, aki jövedelemkiegészítés gyanánt szappanokat gyárt otthon. Mindenféle természetes illóolajjal dolgozik és vannak nála különleges szappanok is, például mákos, ami hámosít. Tőle szoktam minden hónapban vásárolni négy hétre elegendő szappant és minden alkalommal jót beszélgetünk.

Múltkori találkozásunk alkalmával elmesélte, hogy képzeljem el, udvarlója van. A néni régóta özvegy és a szomszédba költözött egy szintén özvegy bácsi, aki elkezdett udvarolni neki. Nagyon aranyosnak találtam ezt a kapcsolatot és jó látni, hogy mernek újra fiatalok lenni. Mondta is a néni, hogy újra bakfis lány, hirtelen nagyon fontos lett neki a megjelenése. Éppen ezért meg akarja csináltatni egy fogát, ami még évekkel ezelőtt esett ki és azóta csak a hűlt helye van. Idáig nem zavarta, de hát most már nincs egyedül és tetszeni akar az udvarlójának. Csak hát a fogpótlási lehetőségek mindegyike elég sok pénzbe kerül.

Mesélte a néni, hogy konzultált már egy fogorvossal, aki kedvesen azt mondta neki, hogy kedvezményes áron megcsinálja neki a fogpótlást. Nem minden esetben egyszerű pótolni egy fogat; főleg, ha már évek óta hiányzik. Felborul a rend ilyenkor a fogívben, aminek akár fogszabályozás is lehet az eredménye, ha valaki túl sokáig halogatja a hiányzó fog pótlását. Két megoldás létezik egy hiányzó fog pótlására, a híd vagy az implantátum. Ahogy a fogorvos megnézte a nénit, nála híddal lehetne pótolni a hiányzó őrlőfogat. Meg is beszélték, hogy amint összegyűlt a pénz, visszamegy a néni és meg is csinálja neki a doktornő.

Kíváncsian rákérdeztem, hogy a néni udvarlója mit szól ehhez az elszántsághoz, amivel a néni a fogpótlást kezeli. Csak nevetett a néni, hogy megkapta már, hogy felesleges ilyesmivel foglalkoznia, ne költsön erre ennyi pénzt. Így is nagyon tetszik az udvarlónak, hiányzó fog ide vagy oda. De – folytatta a néni, már csak hiúságból is meg kell csináltatnia azt a fogat, mert a bácsinak is hiányzott egy foga, de ő tavaly megcsináltatta. Érdekességképpen, pont ugyanaz a foga esett ki neki is, mint a néninek. Ilyen véletlenek bizony nincsenek. És a néni szerint az azért mégsem illik, hogy ő fogatlan, a bácsinak bezzeg megvan minden foga.

Hazafelé elgondolkodtam ezen a kedves kis történeten. Nekem szerencsére még sosem kellett fogat pótolni, eddig a gyökérkezelés volt a legdurvább beavatkozás, amit tennie kellett a fogorvosomnak. Teljes szívemből szurkolok a néninek, hogy összejöjjön a kívánt összeg. Vettem is pluszba szappant tőle.