Árulok is, biztosítok is

Nem is olyan régen, új vállalkozásba kezdtem, mert már nagyon régen álmodoztam róla. Hobbi szinten gyerek korom óta készítek mindenféle kozmetikumot, de leginkább a szappangyártást szerettem meg, és abban is képeztem ki magam a leginkább. Jártam külön tanfolyamra is így papírom is van arról, hogy csinálhatom, és még a mai napig ugyanolyan élvezettel készítem a kis színes, illatos tisztaságbombákat.

Egy éve váltottam ki az egyéni vállalkozói engedélyt, és az óta online árulom a termékeimet és hál’ istennek, illetve a szorgos munkámnak köszönhetően egész jól megy az üzlet. Annyira, hogy van pénzem egy üzlethelyiség nyitására és fizikálisan is kitehetem portékáimat a vásárlóim szeme elé. Tehát tudtam, ki kell bérelnem egy üzlethelyiséget.

Már csak a biztosítás maradt hátra, csupán azt kellett elintéznem. Erre eddig még nem is gondoltam, hiszen eddig nem volt fizikális tér, amit le kellett volna biztosítanom. Nem is hittem volna, hogy ennyi mindent kell elintézni egy üzletnyitás során. Mire megtaláltam a megfelelő helyet, az egy örökké valóságnak érződött! Aztán még meg kellett egyezni a tulajdonossal a bérleti díjban, ki kellett csinosítani, stb. És biztosítás!

Nem gondoltam, hogy lehet így is biztosítást kötnöm, hogy nem az enyém a helyiség, de a tulaj nagyon rendes volt, amikor elbeszélgettünk arról, mi lesz a funkciója a teremnek, ajánlotta, hogy kössek a termékekre biztosítást, azt mondta, ezt bérlőként is megtehetem.

A lakásbiztosításra online kerestem rá, mint ahogy az manapság lenni szokott. És találtam is egy remek közvetítő oldalt, ahol tudtam tájékozódni arról, hogy mikor lehet kötnöm, mekkora összegre, milyen időszakra, stb. Ott is azt találtam, hogy albérlőként is lehet kötni lakásbiztosításának a kiegészítő részét, ami az ingóságokra vonatkozik, illetve magára a vállalkozásra is kötök egyet – gondoltam.

Minél többet olvasgattam a lakásbiztosításrólonline, annál inkább rájöttem, mindenképpen szükségem van rá, hiszen erre teszem fel az életemet, ha bármi történne vele, teljesen elesnék minden bevételforrásomtól, és biztos csődbe mennék a kár miatt.

Beszéltem erről a férjemmel is, aki egyet értett velem abban, hogy minden féle képpen kössek biztosítást mind az ingóságokra, mind a vállalkozásra. Azt olvastam, ha online megkötjük a Pannon-Safe-nél az új biztosítást, akkor gyorsabb az ügyintézés. Megnéztem, kikkel dolgozik együtt a cég, felsoroltam a férjemnek a nevesebb cégeket: Allianz, Groupama, Generali és Aegon. Végül a Generali mellett döntöttünk, azzal a biztosító céggel már van mindkettőnknek tapasztalata.

Tehát először is az a dolgunk, gondolkoztam, hogy kitaláljuk, megtervezzük, kiszámoljuk, hogy milyen kiegészítő biztosítás számunkra a legideálisabb, és nyilván ezt meg kellett beszélnem Edittel, az üzlethelyiség tulajdonosával is. Mindenképpen igyekeztem a legmegfelelőbb kiegészítő biztosítást választani. Azt láttam, hogy itt is határozatlan időre kötjük a biztosítást.

A legfontosabb, hogy jól számítsuk ki a biztosítás értékét, hiszen, ha ez nem történik meg, alulbiztosítás fog fennállni, és ha ne adj isten, történne valami mind az ingóságokkal, mind a vállalkozással, ebben az esetben a biztosító csak részlegesen állná a károkat.

Tehát kiderült, hogy kell külön kiegészítés a termékekre, a vállalkozásra, sőt talán az egész üzlethelyiségre kell módosítást írnunk Edittel, mert nekem célom volt, hogy légkondit szereltessek be, ami növeli az ingatlan értékét.

Azt is olvastam a fentebb belinkelt oldalon, hogy a Pannon-Safe-nél, hogy ha online kötöm meg a biztosítást, az ajánlatkészítést követő nap 0. órájától él az, de a biztosítási események kapcsán várakozási időre kell számítani, ami esetenként lehet akár fél év is. Ezen kissé megdöbbente, de miután megnéztem más helyeket is, és láttam, hogy ez általános, lenyugodtam hát, vettem egy nagy levegőt, és csak remélni tudtam, hogy addig minden rendben fog menni.

Edittel azért még többször tárgyaltunk erről, mielőtt véglegesítettük volna a lakásbiztosítást, de tetszett neki a dolog, látott fantáziát az ötleteimben, és tudta, hogy az, hogy növekszik az ingatlan ára neki is csak pozitívum.

Így hát megkötöttük a biztosítást, ki lett fizetve a kaució és minden készen állt ahhoz, hogy végre egész nap a kis boltommal és kedves vásárlóimmal foglalkozhassam.