Milyen monitort vegyek?

Van egy nagyon kedves barátnőm, aki gyerekkor óta imád kézműveskedni. Rettentően ügyes mindenben, legyen szó akár hímzésről, varrásról, vagy konyhai munkákról, de a legújabb szenvedélye a kézműves szappan készítés. Isteni illatú levendulás és más egyéb gyógynövényes szappanokat készít, úgyhogy nagyon jó dolgom van, mert végtelen sok illatos tisztítószerrel lát el engem is, amik mind-mind házi gyártmányúak és csak természetes, környezetbarát anyagokat tartalmaznak.

De nem csak ezért lehetek neki hálás, hanem azért is, mert mindig kisegít, ha valamilyen számítástechnikai kérdésben szorulok tanácsra. Monitor keresése volt a porondon nálam nem rég, mert a home office miatt sokat tudtam helyhez kötötten dolgozni és a szemem pihentetése érdekében úgy döntöttem, hogy beruházok a laptopoménál jóval nagyobb kijelzőre. Ahhoz viszont semmi kétség nem fér, hogy míg a számítógépekkel nagyjából képben vagyok, merre és milyen irányba haladt a technológia és ebből nekem mire van szükségem, addig a monitorokat illetően teljesen fogalmatlan vagyok, mit jelentenek a különböző rövidítések és hogy nekem mi volna a legideálisabb választás a felhasználási igényeimet és szokásaimat tekintve.

Egy magam nagyon könnyen elvesztem volna az LCD-k, LED-ek, OLED-ek, Full HD-k és UHD-k világában, azonban a barátnőm mutatott egy olyan holnapot, ahol a legtöbb információ megtalálható volt ebben a témában. Végül aztán a befutó darabot is innen választottam ki, ez volt a BestMarkt webshopja. Nem kimondottan monitorra vannak specializálódva, hanem mindenféle elektronikai termékre, mégis minden egyes termék típusról olvasható az oldalukon egy kis ismertető, hogy aki teljesen új vizekre evez a témával, annak is legyen egy kis mankója.

Mivel nekem semmi különösebb speciális igényem sincs, tehát nem foglalkozok komolyabb grafikai tervezéssel, nem játszok állandóan csúcsmegjelenítést igénylő játékokkal és nem vagyok ráfüggve a legújabb filmekre sem, ezért nekem tökéletesen elég egy olyan monitor, ami az átlagos felhasználói igényeket kielégíti. Tehát legyen megfelelő méretű, legyenek szép színei, a kor technológiájához mérten legyen minél korszerűbb, minél gyorsabb frissítéssel bíró, és mindezek mellett pedig a lehető legkedvezőbb áron elérhető. Emellett pedig egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen ki- és bemenetekkel rendelkezik az eszköz. Ami biztos, hogy kell az a HDMI csatlakozó, illetve USB bementetek bármiféle hálózati tárhely, vagy akár pendrive csatlakoztatásához. Ez mind nagyon hasznos és szükséges dolog. Ezen felül persze lehet kvázi TV-t is választani, de ha úgyis van külön hangrendszer a házban (ami nálam speciel pont van), akkor igazából teljesen mindegy, hogy beszél-e a TV vagy sem, mert úgysem azt fogom használni.

Ezeket a tényezőket és jellemzőket számszerűsítve és a megfelelő értékekre átforgatva nagyon könnyű dolgunk van a BestMarkton, mert hogy ezekre a paraméterekre mind nagyon jól lehet szűrni. Megadható a képátmérő, a felhasználási kör, a kijelző felbontása, a márkája, a kijelző formátuma és képaránya, a fényerő és még sok-sok más paraméter, beleértve természetesen az árat is, amiket ha megfelelően állítunk be, könnyen tudunk válogatni azok között a termékek között, amik már mind megfelelőek lehetnek az igényeinknek.

Végül egyébként természetesen nem bírtam a véremmel és egy ívelt Samsung TV-t vettem, amire persze semmi szükségem nem volt, de mégis annyira megtetszett az íveltsége, akárhányszor megnéztem. Ha minden igaz, a megfelelő pozícióból nézve kevésbé fárad el a szemem rajta a kialakításának köszönhetően. Hát, azóta is igyekszem a megfelelő pozícióból nézni, hogy ez kiderülhessen.