Diskurzus a napelemekről váratlan helyen

Történt a minap, hogy bementem a kedvenc boltomba, ahol helyi termékek tárházát találhatja meg a kedves érdeklődő. Azért szeretem ezt az üzletet, mert olyan kézműves dolgokat lelek meg, ahol nem kell amiatt aggódnom, hogy vajon milyen összetevőkből állhat. Itt minden 100% – ban organikus eredetű. Éppen ezért ez a legjobb megoldás az én borzasztóan érzékeny bőrömnek is. Korábban már rengeteg drogériás terméket próbáltam ki, de sajnos minden irritálta a bőrömet. Így alternatív megoldások után kellett néznem, és ekkor találtam rá erre a boltra. Nagyon megkönnyebbültem, amikor már a sokadik használat után jártam, és a bőröm még mindig nem produkált olyan tüneteket, mint a korábbi időszakban.

Sokat beszélgettem erről a bolt tulajdonosával, aki azt mondta, hogy ezt az egészet a környezettudatosság jegyében kezdte el. Persze emellett számos más módja van annak, hogy óvjuk élőhelyünket, például ha használjuk az alternatív energiaforrásokat. Elmondta, hogy ő és a családja évek óta napelemes rendszer segítségével állítják elő a háztartásuknak szükséges energiát. Nagy megfontolást és befektetést igényelt, de nem bánták meg, mert a befizetendő számlák összegei egyre jobban csökkennek. Említette, hogy egyetlen egy problémájuk volt a beszerelés során az inverterrel kapcsolatban.

De mi az az inverter? Ez egy olyan eszköz, ami arra való, hogy a napelemek által megtermelt áramot olyan formába alakítsák át, hogy azt egy átlag háztartás fel tudja használni. Magyarán mondva az egyenáramot váltóárammá alakítja át. Enélkül a megtermelt energiát legfeljebb akkumulátorokra lehetne tölteni, közvetlen felhasználásra nem lenne alkalmas. Az is fontos szempont, hogy egy ilyen inverter milyen teljesítményű. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy átlagosan mennyi áramot szoktunk felhasználni, és ehhez mérten választani invertert. A szakértők azt javasolják, hogy nem árt, ha az ember gondol a jövőre is. Értik ez alatt azt, hogy egy nagyobb teljesítményű inverter gyakran jobb döntés, mint egy pontosan akkora, mint amekkora a beszerelés idejében kell. Ugyanis később könnyen előfordulhat, hogy nagyobb teljesítményre van szükségünk. Egy nagyobb teljesítményű eszköz esetében ez nem jelent gondot, azonban ellenkező esetben szükséges lehet egy másikat venni, ami plusz költségeket jelent. Nem utolsó szempont még a minőség sem, hiszen jobb befektetni egy magasabb minőségű darabba, mint egy silányabb társába. Valószínűleg hosszabb távon nem jövünk ki jobban az olcsóval, ha több alkalommal is ki kell cserélni például.

Nagyon hasznos volt a beszélgetés, főleg azért, mert még életemben nem hallottam inverterről. Örültem neki, hogy egy ilyen tudatos nő vezeti a boltot, ahol a legszívesebben vásárolok!