A szappanvásárlás közben nem várt problémákról szereztem tudomást

A bolti, számos vegyszerrel kezelt termékeket egyáltalán nem szeretem. Törekszem mindent a környékbeli kistermelőktől beszerezni, hogy a lehető legkevesebb egészségtelen anyaggal találkozzak. Ez természetesen igen sok időt, energiát követel meg, sokkal egyszerűbb lenne a szupermarketekből mindent megvásárolni. Azonban én az időmet erre nem sajnálom, biztos vagyok benne, hogy van értelme a fáradozásaimnak.

A bőröm egészsége is lényeges számomra, így nyilvánvalóan a szappanokat sem a boltból veszem, hanem egy a szomszéd faluban élő kistermelőtől, akinek csodálatos illatú kézműves szappanjai vannak. Az ára ezeknek igen magas, de semmilyen egészségtelen anyagot nem tartalmaznak. Havonta egyszer elmegyek Emmához, a szappangyártóhoz, és feltankolok a következő hónapra. Sokszor a családtagjaimnak és barátaimnak is vásárolok szappanokat, már ők is nagyon megszerették Emma termékeit.

Tegnap, amikor a havi látogatásomon voltam Emmánál, közölte velem, hogy a következő hónapban nem tud fogadni, így jobb, ha előre bevásárlok a következő két hónapra. Több éve ismerjük már egymást, elég jó kapcsolatban vagyunk, így gond nélkül megkérdeztem, hogy hova utazik a következő hónapban. Természetesen semmi rosszra nem gondoltam, azt hittem, hogy a méltán érdemelt nyaralásait fogja bepótolni egy hosszabb utazással. Emma azonban nem ilyen vidám programról számolt be, ugyanis közölte velem, hogy a férje alkoholista és a következő időszakban arra szeretnének koncentrálni, hogy sikerüljön a felépülés.

Megdöbbentett ez a hír, mivel sokszor találkoztam már Emma férjével és sosem gondoltam volna róla, hogy alkoholfüggő. Egyből megbántam, hogy kíváncsiskodtam, hiszen nem akartam a magánéletében turkálni. A nő viszont egyáltalán nem jött zavarba, nyíltan mesélt a problémájukról, sőt úgy láttam, hogy jól esett neki, hogy valakinek beszámolhat róla.

Emma férje, Antal egy Addiktológiai- és Családkonzultációs Központba költözik be, ahol addiktológus szakemberek segítik majd a leszokásban. Antal a központba 28 napra vonul be, amely idő alatt lépésről lépésre sajátíthatja el a tartós, derűs józanság működtetéséhez szükséges módszereket. Emma majd csak hétvégenként látogathatja meg a férjét. Számára ingyenesen pszichoedukációs előadást és konzultációt biztosítanak a központ munkatársai, amelynek célja a családtagok bevonása a felépülés folyamatába. Tehát Emma a hétköznapokban otthon lesz, azonban elmondása szerint már most annyira ideges, hogy nem tudna klienseket fogadni.

A központ addiktológusában, tapasztalt szakembereiben rendkívül bízik. Hisz benne, hogy a férje képes a leszokásra.

A központ szerint az alkoholizmus családi betegség, emiatt a kiút, a segítség megtalálása, és a felépülés folyamata is családi projektként tud működőképes lenni. Az egész családnak meg kell újulnia, ugyanis ez jelentheti később egy jól műkdő, függőségektől mentes élet kiépítésének a lehetőségét. Emma erre a megúlulásra készül, ezért nem szeretne a következő időszakban dolgozni.

Meghatott Emma beszámolója. Bízok benne, hogy Antal felépül a betegségből és minden rendben lesz náluk. Emma rendkívül kedves, szerethető személy, aki megérdemli, hogy boldog legyen.